Wednesday, April 16, 2008

Koprive in Ščavje - spomladanska špinača


Kopriva (Urtica(različne vrste kopriv imajo še dodatna latinska imena, vendar so v kulinariki vse enako uporabne - razen mrtve koprive, ki jo ni treba niti popariti, za v solato)) forografija spodaj- vsi jo poznate, zato ne bom opisoval njenih značilnosti, ampak se bom malce bolj poglobil v kulinariko, v tokratne postu je na vrsti priprava pomladanske špinače iz kopriv in ščavja!

Ščavje (rumex(tudi tega je več vrst, dodatna imena izvirajo predvsem iz kraja rastišča)), je pa rastlina na sliki desno! Uporabna je predvsem v tem času is sicer nabiramo liste (raste na travnikih - najbolje jo je nabirati nekje, kjer ni blizu cest ali kmetijskih površin), iz katerih pripravimo okusno špinačo!

Kulinarika......pri koprivi je ogromno receptov in načinov uporabe, sedaj je čas, da naberemo mlade koprive in jih uporabimo v solati (pred uporabo jih samo rahlo blanširamo v vreli vodi)!

Špinača iz ščavja in kopriv: Kako jo narediti, je prav zaprav vseeno, verjetno je različic priprave toliko, kot je kuharjev, zato jo lahko pripravite na način, ki Vam najbolj ustreza (kakor pač ponavadi pripravljate špinačo! Pri meni ne sme manjkati oljčno olje, veliko česna in malo muškatnega oreha! Količine lahko kombinirate poljubno saj vsaka kombinacija teh rastilin in celo prave špinače da odličen rezultat......celo več, navadna špinača nekoliko napenja in jo boste z dodatkom kopriv naredili celo veliko bolj prebavljivo........ščavje pa ima povsem enak okus, kot navadna špinača in je v tem letnem času prava poživitev jedilnika!
Pa veliko veselja pri eksperimentiranju in predvsem dober tek!

Tuesday, April 15, 2008

Čemaž - vladar pomladi!



Čemaž (Allium ursinum L.): kaj bi sploh opisoval to čudovito vseuporabno rastlino, ki je v resnici kraljica pomladi! Sedaj je ravno pravi čas, da se odpravite na prijeten sprehod po gozdu in si naberete dovolj te čudovite rastline!

Dr.Kunzle je napisal čudovito hvalnico tej rastlini:

Nobeno zelišče na svetu ni tako učinkovito za čiščenje želodca, črevesja in krvi kot čemaž! Ljudje, ki neprenehoma bolehajo, ki imajo lišaje, gnojne čire in izpiščaje, šrofulozni in bledični morajo ceniti čemaž kot suho zlato. Mladi ljudje bi se razcveteli kot rože in razvijali kakor smreka na soncu!


Opis: Raste na obrobju gozdov ob bližini vode ali nekoliko višje v bukovih gozdovih! Čeprav naj bi ga nekateri ljudje zamenjevali s šmarnico(raste poplnoma drugje) ali podleskom in čmernikom (zamenjava je možna, če ga nabiramo v šopih)……nobena od naštetih rastilin nima značilnega vonja po česnu, kot prav čemaž! Sicer ga vonjamo že od daleč, pa vendarle lahko pomanete list v roki in povonjate ! Ima dva lista značilne suličaste oblike in en cvet!


Nikakor ne pozabite na čemaž v teh lepih spomladanskih dneh! Uporaba: Ker nisem strokovnjak, se v medicinsko uporabo ne bom spuščal, pač pa bom nekaj povedal o ljudskem zdravilstvu! Tam uživa čemaž največji ugled! Uporabljajo ga za izpiranje pri belem toku, za čiščenje ran, pri tem je treba izstisniti sveži sok na rano, ki se težko celi! Uporabljajo ga tudi za čiščenje pljuč, predvsem, pri starejših ljudjeh je učinkovit proti zasluznjenim pljučim……..bilo je že več primerov, ko nobeno drugo zdravilo ni pomagalo, ampak se je sluz pod vplivom čemaževega soka omehčal! Če imate občutljiv želodec, pač namkajte nekaj ur par čebulic v mleku in potem popijte!

Kulinarika: Je vsestransko uporaben pri zelenjavnih jedeh in tudi v kombinaciji z mesom se prav lepo prileže, še posebej je priporočljiv (tudi v večjih količinah), če jemo veliko mastne hrane, da nam malo prečisti telo…ter pomaga ohraniti zdravje! Uporaben je čisto surov in prav vsa rastlina (razen cvetov, ko imajo že semena), s kuhanjem ali sušenjem izgubi vse svoje zdravilne lastnosti (čeprav ga lahko uporabimi namesto česna, in ga dodamo ob koncu kuhanja, kot npr. petršilj! Prileže se k vsaki zeleni solati, k regratu, fižolu, korenju itd…..

V tem času nabiramo celo rastlino (čebulice so dokaj globoko, zato jih sedaj ne bomo iskali) in jo tudi uporabimo! Kako? Prerosto, samo zrežemo jo v solato in že imamo čudvito okusno jed! Pripravimo si lahko sirni namaz (s skuto, kislo smetano…….samo dodamo nasekljan čemaž, premešamo in pustimo nekaj časa stati, da skuta dobi aromo), z njim lahko nadevamo palačinke, zavitke in še bi lahko naštevali, samo malo domišljije je treba uporabiti!

Shranjevanje za zimo! Prav v tem času lahko naberemo cvetne popke (slika spodaj) in jih shranimi brez kuhanja v kisu, dodamo samo malo soli in par zrn popra in imamo zalogo antibiotikov za zimo (sicer je zadeva izredno okusna), če bomo pozimi vsak dan malo popkov pojedli, se bomo z veliko večjo verjetnostjo izognili prehladom, gripam in podobnim tegobam!It's just like WorldPress! It's free to use, it's still in beta, but working well in this time!Lahko ga shranimo tudi v domačem (ali vsaj kvalitetnem) oljčnem olju, tako, da liste nasekljamo ..in imamo zopet izredno okusno zadevo!


To pa naj bi bilo za prvi post vse, se vidimo, ko bom predstavil druge oblike hrane iz narave…prav kmalu z navodili in svežimi fotografijami! Lep pozdrav!