Čemaž (Allium ursinum L.): kaj bi sploh opisoval to čudovito vseuporabno rastlino, ki je v resnici kraljica pomladi! Sedaj je ravno pravi čas, da se odpravite na prijeten sprehod po gozdu in si naberete dovolj te čudovite rastline!
Dr.Kunzle je napisal čudovito hvalnico tej rastlini:
Nobeno zelišče na svetu ni tako učinkovito za čiščenje želodca, črevesja in krvi kot čemaž! Ljudje, ki neprenehoma bolehajo, ki imajo lišaje, gnojne čire in izpiščaje, šrofulozni in bledični morajo ceniti čemaž kot suho zlato. Mladi ljudje bi se razcveteli kot rože in razvijali kakor smreka na soncu!
Opis: Raste na obrobju gozdov ob bližini vode ali nekoliko višje v bukovih gozdovih! Čeprav naj bi ga nekateri ljudje zamenjevali s šmarnico(raste poplnoma drugje) ali podleskom in čmernikom (zamenjava je možna, če ga nabiramo v šopih)……nobena od naštetih rastilin nima značilnega vonja po česnu, kot prav čemaž! Sicer ga vonjamo že od daleč, pa vendarle lahko pomanete list v roki in povonjate ! Ima dva lista značilne suličaste oblike in en cvet!
Nikakor ne pozabite na čemaž v teh lepih spomladanskih dneh! Uporaba: Ker nisem strokovnjak, se v medicinsko uporabo ne bom spuščal, pač pa bom nekaj povedal o ljudskem zdravilstvu! Tam uživa čemaž največji ugled! Uporabljajo ga za izpiranje pri belem toku, za čiščenje ran, pri tem je treba izstisniti sveži sok na rano, ki se težko celi! Uporabljajo ga tudi za čiščenje pljuč, predvsem, pri starejših ljudjeh je učinkovit proti zasluznjenim pljučim……..bilo je že več primerov, ko nobeno drugo zdravilo ni pomagalo, ampak se je sluz pod vplivom čemaževega soka omehčal! Če imate občutljiv želodec, pač namkajte nekaj ur par čebulic v mleku in potem popijte!
Kulinarika: Je vsestransko uporaben pri zelenjavnih jedeh in tudi v kombinaciji z mesom se prav lepo prileže, še posebej je priporočljiv (tudi v večjih količinah), če jemo veliko mastne hrane, da nam malo prečisti telo…ter pomaga ohraniti zdravje! Uporaben je čisto surov in prav vsa rastlina (razen cvetov, ko imajo že semena), s kuhanjem ali sušenjem izgubi vse svoje zdravilne lastnosti (čeprav ga lahko uporabimi namesto česna, in ga dodamo ob koncu kuhanja, kot npr. petršilj! Prileže se k vsaki zeleni solati, k regratu, fižolu, korenju itd…..
V tem času nabiramo celo rastlino (čebulice so dokaj globoko, zato jih sedaj ne bomo iskali) in jo tudi uporabimo! Kako? Prerosto, samo zrežemo jo v solato in že imamo čudvito okusno jed! Pripravimo si lahko sirni namaz (s skuto, kislo smetano…….samo dodamo nasekljan čemaž, premešamo in pustimo nekaj časa stati, da skuta dobi aromo), z njim lahko nadevamo palačinke, zavitke in še bi lahko naštevali, samo malo domišljije je treba uporabiti!
Shranjevanje za zimo! Prav v tem času lahko naberemo cvetne popke (slika spodaj) in jih shranimi brez kuhanja v kisu, dodamo samo malo soli in par zrn popra in imamo zalogo antibiotikov za zimo (sicer je zadeva izredno okusna), če bomo pozimi vsak dan malo popkov pojedli, se bomo z veliko večjo verjetnostjo izognili prehladom, gripam in podobnim tegobam!It's just like WorldPress! It's free to use, it's still in beta, but working well in this time!Lahko ga shranimo tudi v domačem (ali vsaj kvalitetnem) oljčnem olju, tako, da liste nasekljamo ..in imamo zopet izredno okusno zadevo!
To pa naj bi bilo za prvi post vse, se vidimo, ko bom predstavil druge oblike hrane iz narave…prav kmalu z navodili in svežimi fotografijami! Lep pozdrav!
No comments:
Post a Comment