Wednesday, April 16, 2008

Koprive in Ščavje - spomladanska špinača


Kopriva (Urtica(različne vrste kopriv imajo še dodatna latinska imena, vendar so v kulinariki vse enako uporabne - razen mrtve koprive, ki jo ni treba niti popariti, za v solato)) forografija spodaj- vsi jo poznate, zato ne bom opisoval njenih značilnosti, ampak se bom malce bolj poglobil v kulinariko, v tokratne postu je na vrsti priprava pomladanske špinače iz kopriv in ščavja!

Ščavje (rumex(tudi tega je več vrst, dodatna imena izvirajo predvsem iz kraja rastišča)), je pa rastlina na sliki desno! Uporabna je predvsem v tem času is sicer nabiramo liste (raste na travnikih - najbolje jo je nabirati nekje, kjer ni blizu cest ali kmetijskih površin), iz katerih pripravimo okusno špinačo!

Kulinarika......pri koprivi je ogromno receptov in načinov uporabe, sedaj je čas, da naberemo mlade koprive in jih uporabimo v solati (pred uporabo jih samo rahlo blanširamo v vreli vodi)!

Špinača iz ščavja in kopriv: Kako jo narediti, je prav zaprav vseeno, verjetno je različic priprave toliko, kot je kuharjev, zato jo lahko pripravite na način, ki Vam najbolj ustreza (kakor pač ponavadi pripravljate špinačo! Pri meni ne sme manjkati oljčno olje, veliko česna in malo muškatnega oreha! Količine lahko kombinirate poljubno saj vsaka kombinacija teh rastilin in celo prave špinače da odličen rezultat......celo več, navadna špinača nekoliko napenja in jo boste z dodatkom kopriv naredili celo veliko bolj prebavljivo........ščavje pa ima povsem enak okus, kot navadna špinača in je v tem letnem času prava poživitev jedilnika!
Pa veliko veselja pri eksperimentiranju in predvsem dober tek!

5 comments:

Anonymous said...

Hvala, zelo zanimivo!

Marko said...

Ha ,.. samo pa res nisem si mislu, da ima ta rastlina toliko dobrih lastnosti.

Marko said...

Ve kdo če se jo da kje kupit?

Marko said...

Kulersko ,.. njami!

web lol said...

TtTG